Jeśli chcemy, by zakupione przez nas produkty długo zachowały swoją świeżość oraz walory smakowe, powinniśmy zdecydowanie pomyśleć o odpowiednim ich przechowywaniu. Z pomocą przyjdzie nam na szczęście nowoczesne chłodnictwo.
Zamrażanie żywności to chyba najlepsza forma przechowywania dowolnych produktów spożywczych, jeśli zależy nam na tym, by na pewno zachowały one swoje typowe właściwości biologiczne. chodzi tutaj np. o wartości odżywcze - zawartość witamin, soli mineralnych itd. w produktach mrożonych nie odbiega zanadto od produktów nieprzetworzonych.
Oczywiście warto nadmienić, że chłodnictwo to niejedyna godna uwago forma utrwalania żywności. Dotychczas bardzo często stosuje się np. pasteryzację. Podczas stosowania tej metody żywność jest podgrzewana do tego momentu, gdy giną już wszystkie drobnoustroje, podczas gdy produkty spożywcze nie tracą jeszcze swoich cennych właściwości odżywczych.
Podgrzewanie wykorzystywane jest także podczas zabiegu apertyzacji, kiedy to żywność umieszczona w hermetycznych opakowaniach utrwalana jest za pomocą wrzącej wody. Innymi ciekawymi metodami są także: suszenie oraz kiszenie produktów spożywczych.