Chłodnictwo a zalety mrożenia i schładzania produktów

search:

Inni nabywają mięcho tuszach

W naszym zabieganym świecie możliwość mrożenia produktów sprawia, że mamy więcej czasu dla siebie. Wiele osób duże zakupy mięsa, ryb, a nawet niektórych wędlin robi raz w miesiącu, a czasami rzadziej. Inni zaś kupują mięso w tuszach i zazwyczaj starcza im taki zakup na kilka miesięcy. Jest to możliwe dzięki mrożeniu. Mrożenie przedłuża i to bardzo wydatnie termin przydatności produktu. Przy głębokim zamrożeniu, czyli poniżej -18ºC niektóre gatunki mięsa mogą być przechowywane nawet do 18 miesięcy. Chłodnictwo poczyniło ogromne postępy w tym zakresie.

Wystarczy posiłek wrzucić

Mrożenie w chwili obecnej to dla wszystkich tak oczywista czynność, że raczej brak takiej możliwości budziłby zdziwienie. Porcjowane, gotowe dania, które się zamrozi lub kupi jako gotowe mrożonki, ułatwiają życie. Wystarczy taki posiłek wrzucić do mikrofalówki i za kilka minut można się rozkoszować gotowym i smacznym posiłkiem. Mrożenie powala zatrzymać smaki lata - mrożone truskawki po właściwym rozmrożeniu pachną jak świeże. Można nawet zamrozić chleb, żeby w razie jego braku rozmrozić sobie na przykład na kolację.

Chłodnictwo wpływa bezpośrednio istnienie

Istnieje pewna dziwna zależność:

Pomijamy tu mrożenie na skalę przemysłową, czy też fakt, że jeszcze parę dekad temu nikt nie myślał o tym, żeby marchewki schładzać w lodówce, a raczej nosiło się je do piwnicy. Mrożenie ułatwia nam życie i pozwala rzadziej robić wiele zakupów spożywczych. Chłodnictwo wpływa bezpośrednio na nasze życie.